Therapeutisch Kussen

Wat is een therapeutisch kussen?
Het woord therapeutisch komt van het Griekse woord "Therapeutikos" (wat "behandelen om te genezen" betekent). De term therapeutisch kussen is ontstaan omdat deze kussens voornamelijk worden gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van ziekten of de verlichting van symptomen. Bijvoorbeeld een ergotherapeut kan een anti decubitus kussen voorschrijven bij de behandeling van decubitus problematiek.Er zijn ook enkele synoniemen, bijvoorbeeld een ergonomisch kussen of een orthopedisch kussen zijn veel gebruikte termen.
Soorten Therapeutische Kussens
Rugkussen

Een lendenkussen is ontworpen om de curve van de onderste wervelkolom te ondersteunen. Het wordt veel gebruikt bij cliënten die voor lange periodes zitten.
Er is vaak ook een band aan de achterkant van het kussen. Om het te bevestigen aan de rugleuning van een stoel. Zodat het kussen niet kan verschuiven.
Zitkussen
Wig
Een wigkussen gebruiken artsen en therapeuten om een cliënt te positionering. Het kussen is ontworpen voor mensen die voor een lange periode zitten. Het kussen loopt schuin naar voren af. Hierdoor wordt de heup gekanteld en corrigeert het lichaam zich, door rechte zithouding aan te nemen. Door een betere zithouding kunnen klachten zoals rugpijn en nekpijn verminderen. De natuurlijke kromming van de wervelkolom blijft hierdoor namelijk behouden. Waardoor spanningen op spieren en gewrichten afnemen.Actief Zitten

Langdurig stilzitten in een starre positie kan leiden tot rugpijn. Het gecontroleerd in beweging houden van de tussenwervelschijven en activeren van de spieren kan rugpijn verminderen.
Bij ADHD is het kussen te vergelijk met friemelen. Het kussen is gevuld met lucht, waardoor het lichaam steeds de onbalans in het zitoppervlak moet corrigeren. Deze continue correctie zorgt voor een betere concentratie.
Stuit / Coccyx

Deze kussens zijn zowel voor de auto als voor een standaard stoel verkrijgbaar. Daarnaast zijn er twee soorten schuim; traagschuim en koudschuim. Traagschuim is vaak comfortabelere wanneer u naast de pijn aan het stuitje, op nog meer plekken last van uw zitvlak hebt.
Decubitus
Decubitus is ook bekend als doorzitten of doorliggen. Bij de behandeling van decubitus is een drukverlagend zitkussen vaak een belangrijk hulpmiddel. Door de de druk te verlagen en daarnaast factoren zoals warmte en vocht te reguleren met een therapeutisch kussen, kan men decubitus voorkomen en genezen.Nekkussen
Een nekkussen kan geschikt zijn om in zittende/staande positie te gebruiken. Maar bij een nekkussen kan ook gerefereerd worden aan een hoofdkussen met neksteun. Een nekkussen geeft de cervicale wervelkolom ondersteuning, zodat deze zijn natuurlijke kromming behoudt.Indien meer ondersteuning is gewenst, bijvoorbeeld bij de behandeling van een nekhernia of whiplash, gaat meestal de voorkeur uit naar een halskraag.
Warmtekussen
Warmtetherapie is een veel voorkomende behandelmethode bij spierpijn. Een warmtekussen stimuleert de bloedsomloop en ontspant. Hierdoor bevordert het genezingsproces van het lichaam.Bed
In bed kunt u voor veel verschillende situaties een therapeutisch kussen vinden.Kniekussen
Een kniekussen of beenkussen, geeft ondersteuning en bescherming. Door het kussen tussen de kieen te plaatsen wanneer u u op uw zij ligt, ontstaat er een afstand tussen de knieen. Deze afstand zorgt voor minder spaninng op uw heupgerichten.Daarnaast kunnen knieën pijnlijk aanvoelen wanneer deze op elkaar drukken. Door een traagschuim kniekussen tussen de knie te plaatsen, worden deze drukplekken voorkomen.
Venenkussen
Een venenkussen is te gebruiken bij oedeemtherapie, diepe veneuze trombose en bij chronisch-veneuze insufficiëntie met spataderen. Daarnaast zorgt de wigvorm ook voor onlasting van de druk op uw onderrug. Het kan dus ook bij rugklachten worden gebruikt. Een venenkussen heeft meestal uitsparingen zodat het kussen ergonomisch gevormd is naar uw benen. Maar er zijn ook vlakke kussens zodat er een vlakke wigvorm ontstaat. Deze vlakke kussens worden ook onder de matras gelegd zodat het comfort van uw matras blijft behouden.Lichaamskussen
Om het lichaam in de juiste houding te positioneren, kan dit body pillow kan zowel naast als deels onder het lichaam worden gelegd. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bij een frozen shoulder kan dit kussen klachten verlichten.Hoofdkussen

Naast het verlies aan slaap, dient men ook de invloed op het lichaam niet te vergeten. De wervelkolom fungeert als de basis voor de steun en structuur van ons lichaam. Hierin is ook ons uiterst belangrijke zenuwstelsel gehuisvest. Wanneer de natuurlijke vorm van de wervelkolom verandert kunnen spanningen ontstaat op de wervels, spieren, pezen en zenuwen. Indien deze spanning lang aanhoudt kan het pijn veroorzaken. Maar ook wanneer men al nekklachten heeft bijvoorbeeld door artrose of een nekhernia is het belangrijk om de nek goed te ondersteunen. De contouren, hoogte en het type schuim waarvan het kussen is gemaakt, bepalen grotendeels de ondersteuning. Omdat iedereen uniek is, is het niet mogelijk om 1 kussen te maken dat voor iedereen geschikt is. Sommige mensen willen een hard kussen anderen een uitsparing bij de nek. Daarnaast is ook de ondergrond belangrijk. Op een zacht matras heeft u een lager kussen nodig. Kortom het is belangrijk om u goed te laten adviseren welke kussen in uw situatie het beste geschikt kan zijn voor een therapeutische werking. Hierbij kan uw arts, therapeut of slaapadviseur u helpen.