De rug

Hoe ziet nu een rug eruit?
De rug is opgebouwd uit een 7-tal nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en een staartbeen. Al deze wervels zijn volgens een zelfde basispatroon opgebouwd.Er is een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan deze boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes. De wervellichamen zijn op elkaar gestapeld. Tussen twee wervels zit de tussenwervelschijf of discus. De tussenwervelgewrichten verbinden de botstructuren van de wervelkolom. De tussenwervelschijven tussen de wervellichamen dienen als schokdemper van de wervelkolom. Ze bestaan uit een benige structuur met een hoge vochtigheidsgraad. De wervellichamen hebben samen met de tussenwervelschijven de taak alle belasting te dragen. Naarmate men ouder wordt verliezen de schijven meer vocht, waardoor ze minder elastisch worden en krimpen. Hierdoor worden oudere mensen kleiner.
De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggenmerg verloopt. Tussen elke twee wervels komt ter weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg te voorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel.
De beide gewrichten tussen het heiligbeen en de bekkenkammen (ook wel sacro-iliacaal, of SI- gewricht genoemd, zorgenvoor de overgang tussen de wervelkolom en het bekken. Het is een strakke, weinig beweeglijke verbinding tussen de botten.
Rugband
Het is mogelijk om rugklachten te verhelpen met een (verstelbare) rugband. Indicaties kunnen zijn;- Lage rugpijn
- Preventief ter voorkoming van lage rugklachten
- Postoperatief
- Reumatische klachten
Een rugband of rugbrace helpt de pijn te verlichten of voorkomen en versnelt het genezingsproces.
U kunt altijd contact met ons op nemen, voor informatie hoe wij u bij uw rugklachten kunnen helpen.