Het merendeel van de rugklachten ontstaat door het niet meer functioneren van de tussenwervelschijf. We noemen dit instabiliteit. Een en ander is het gevolg van het verouderen van de tussenwervelschijf of discus en wordt dan een discopathie genoemd. De instabiele rug moet gestabiliseerd worden om rugklachten te voorkomen en verhelpen!
Bewegen bij rugklachten
In bijna alle gevallen van rugpijn speelt inactiviteit een grote rol. Verder kan instabiliteit ontstaan door degeneratieve of wel verouderingsprocessen (bijvoorbeeld: slijtage van de tussenwervelschijf of inzakken van de tussenwervelschijf) opgevangen worden door het verstevigen van het spierkorset. Vandaar dat bij de behandeling van rugklachten oefentherapie/ fitnesstraining bovenaan staan. Hierbij dienen alle spiergroepen, dus niet alleen de rugspieren, getraind te worden.
Gewicht
Natuurlijk is het belangrijk om overgewicht te corrigeren. Omdat dat het omgaan met de rugproblemen gemakkelijker maakt.
Aanpassen werk- en leefomstandigheden
Het is goed om thuis en op het werk te bekijken of er veel rugbelastende situaties voorkomen. Het is belangrijk, om de rugbelasting te voorkomen of te verminderen, deze zoveel mogelijk aan te passen.
Externe ondersteuning
Als het stabiliseren met het spierkorset niet lukt, kan een uitwendige steun ofwel een orthopedisch korset of bandage ( zoals een LumboTrain, LumboTrain Lady, LumboLoc en SofTec Lumbo) een goede tijdelijke of blijvende hulp bieden.
Operatie
Pas als alle andere maatregelen falen, komt een eventuele operatie aan de rug in aanmerking. Daarbij moet nauwkeurig worden bepaald welk niveau het meest instabiel en pijnlijk is. Dit is het symptomatische niveau. Op grond van uitgebreid onderzoek kan in de meeste gevallen wel een oorzaak voor de pijnklachten worden gevonden. Het is echter van groot belang alleen die discus te stabiliseren die aanleiding geeft tot de klachten.
Een onderzoek dat daarbij goede informatie oplevert is een zgn. Discografie. Bij dit onderzoek worden een aantal tussenwervelschijven (disci) met een naald aangeprikt, waarbij kan worden aangegeven of de betreffende discus de bekende rugpijn en/of beenpijn veroorzaakt. Bij de operatie wordt de stabiliteit hersteld. De ingreep kan vanuit de achterzijde, de voorzijde of in combinatie worden uitgevoerd. Ook bestaat in sommige gevallen de mogelijkheid om twee wervels vast te maken met behulp van een zgn. laparoscoop in de buik (operatie aan de rug via een kijker door de buik).
De laatste twee jaar bestaat de neiging minder rigide te fixeren, maar de stabiliteit te herstellen met flexibele systemen.
IJsberen is goed voor de rug
Wetenschappelijk onderzoek waarbij in verschillende houdingen de druk in de tussenwervelschijfjes (disci, mvv discus) (afbeelding 1) wordt gemeten leert, dat zitten en staan nagenoeg de rug in gelijke mate belasten. Een beetje lummelig onderuitgezakt zitten geeft zelfs een betere ontlasting van de rug dan keurig rechtop zitten.
De Zweedse professor Nachemson heeft heel veel van deze onderzoekingen verricht en bij recente herhalingen in een universiteitskliniek in Ulm in Duitsland, bleken zijn gegevens nog altijd van toepassing. Bij maximale belastingen van de rug werden zelfs drukken in de discus gemeten van 23 bar. Dit is wel tien keer de spanning in een gemiddelde personenauto band.
Ook hebben deze onderzoeken uitgewezen dat bij bewegen de drukken het meest variƫren en ook afnemen. Vandaar dat wat ijsberen tijdens een telefoongesprek veel beter voor de rug is dan stil blijven zitten achter het bureau.
Samenvattend is er een algemeen beeld dat (gedoseerde) beweging een must is bij het voorkomen en verhelpen van rugklachten. Externe steun d.m.v. een rugbrace, korset op maat of een eventuele operatie kan aanvullend een goede dienst bewijzen. Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
Voor mij was een nieuwe bureaustoel doorslaggevend. Sinds ik werk op een nieuwe, ergonomische bureaustoel heb ik een stuk minder last van nek- en rugklachten.