Sporten is gezond. Het is goed voor lichaam en geest en wat is er nou leuker dan op het veld staan om lekker met teamgenoten te sporten? Helaas hebben miljoenen mensen te maken met een blessure. Een veel voorkomende blessure is een enkelblessure. 15% Van alle blessures zijn enkelblessures. In dit artikel leggen wij uit hoe een enkelbrace blessures kan voorkomen of helpt te herstellen.
Goede schoenen zijn van groot belang. Daarnaast is het dragen van een enkelbrace aan te raden om een enkelverzwikking te voorkomen.
Een enkelbrace is een soort sok die de enkel ondersteunt. Zo kun je (herhaling van) een enkelverzwikking voorkomen. Een enkelbrace zorgt voor compressie rond de enkel en verbetert zo de stabiliteit van het gewricht.
Daarnaast zorgt een goede brace voor meer proprioceptie. Dit is het vermogen om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Het verhoogt de spiercoördinatie.
Er zijn verschillende enkelbraces verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een model met verstevigingen of met een strapping. Wij hebben een enkelbrace overzicht gemaakt met alle verschillende types.
Voordelen van een brace boven tapen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt iedere keer weer het effect van een brace. Een brace voor de enkel remt vooral de ongewenste kantelbeweging naar buiten toe. Het effect van een enkelbrace is bijna vergelijkbaar met het effect van een enkeltape. Het voordeel van een brace is dat deze vaak makkelijk aan te trekken is, zodat je niet iedere keer weer moet bandageren. Daarnaast heb je minder kans op huidirritatie. Daarnaast is een brace bij veelvuldig gebruik goedkoper dan wanneer je tape gebruikt.
Welk type enkel-support is het meest effectief in welke situatie?
Hervatting
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van een brace tot betere resultaten leidt in vergelijking met (kinesio)tape.(2) De kosten van een behandeling met een brace gedurende het jaar na een blessure blijken lager dan de kosten van een behandeling met tape.(5) Dit komt met name doordat bij een behandeling met een brace mensen sneller kunnen terugkeren naar hun activiteiten. Een semi-rigide enkelbracelijktde meest kosteneffectieve optie.(6)
Preventie
Een semi-rigide brace is superieur in de preventie van enkelblessures.(2)Uit een gecontroleerde studie is gebleken dat een enkelbrace meer stabiliteit geeft dan tape.(7) Een brace is ookkosteneffectiever dan tape gedurende één of meer sportseizoen(en).(8)
Wanneer draag je een enkelbrace?
Je draagt een enkelbrace preventief als je (herhaling van) een enkelverzwikking wilt voorkomen. Deze blessure komt veel voor bij teamsporten als voetbal, handbal, hockey, korfbal en volleybal. Daarnaast is een enkelblessure een veel voorkomend leed bij wandelen en hardlopen. Bij een enkelverzwikking ofwel enkeldistorsie verrek of scheur je de enkelbanden aan de buitenzijde van je enkel. Dat kan gedeeltelijk of geheel gebeuren. In een klein percentage van de gevallen treedt er nog meer schade op aan de enkel. Bijvoorbeeld ook aan de binnenkant of aan het gewrichtskraakbeen. Loop je voor het eerst letsel aan je enkelband op? Dan heb je een kans van maar liefst 30% dat deze blessure zich herhaalt binnen een jaar. Zorg dus dat je preventief een enkelblessure blijft dragen om de kans op een herhaling te beperken.
Hoelang draag je een enkelbrace?
Hoelang je een enkelbrace draagt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De mate van speling in je enkelbanden is daarbij van belang. Maar ook de mate waarin je enkelspieren die speling actief kunnen opvangen. Handbal, voetbal en hockey zijn sporten met veel snelle kap- en draaibewegingen. Hierdoor loop je altijd een verhoogd risico op een nieuw enkelletsel. Heb je daarbij zogenoemde ‘zwakke enkels’? Dan is bescherming van je enkel(s) een ‘must’. Een enkelbrace hoort dan net zo goed bij je sportuitrusting als schoenen en kleding. Dit lijkt op het eerste oog vervelend, lastig en duur. Een enkelbrace is echter heel eenvoudig in gebruik en zit je niet in de weg. Je zult je enkelbrace dankbaar zijn als je hiermee een hoop vervelende klachten voorkomt.
Richtlijnen behandeling en preventie enkelblessures
De behandeling van enkelblessures bestaat uit drie fases; herstel, hervatting en preventie.
Herstel
Immobilisatie wordt meestal afgeraden of soms geadviseerd tot maximaal tien dagen na de blessure. Daarna wordt functioneel herstel geadviseerd.(2) Enkel-support door middel van een brace kan pijn verlichten en kans op oedeem verkleinen.
Hervatting
Enkel-support (tape en/of brace) wordt aanbevolen gedurende vier tot zes weken na een enkelblessure.(2) Met deze ondersteuning kan een geblesseerde enkel op een veilige en beschermde wijze worden belast. Daarnaast wordt ook oefentherapie aanbevolen voor een sneller functioneel herstel.(2,3 ) Het is wetenschappelijk bewezen dat een enkel-support terugkeer naar activiteit versnelt.(2,6)
Preventie
Uit een systematische review blijkt dat oefentherapie het risico op herhaling van een enkelblessure verlaagt. Enkel-support is effectief bij zowel preventie van een eerste blessure of van een herhaling.(4) Preventieve maatregelen kunnen veel medische kosten besparen. Het blijkt dat de kans op recidieve blessures wordt verminderd bij gebruik van een enkel-support tijdens sporten.Het advies is om support toe te passen gedurende 6-12 maanden na de blessure.(3)
Gebruikte Bronnen
- H. van der Does, „Enkelblessures cijfers 2017,” VeiligheidNL, Amsterdam, 2019.
- G.Vuurberg, A. Hoorntje, L. Wink, B. van der Doelen, M. van den Bekerom, R. Dekker, N. van Dijk, R. Krips, M. Loogman, M. Riddirkhof, F. Smithuis, S. Stufkens, E. Verhagen, R. de Bie en G. Kerkhoffs, „Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: update of evidence-based clinical guideline,” Journal of Sport Medicine, vol. 2018, nr. 52, p. 15, 2018.
- C. Doherty, C. Bleakley, E. Delahunt en S. Holden, „Treatment and prevention of acute and recurrent ankle sprains: an overview of systematic reviews with meta- analysis,” Journal of Sport Medicine, vol. 2017, nr. 51, p. 17, 2016.
- R. Bellows en C. Wong, „The effect of bracing and balance training on ankle sprain incidence among athletes: A systematic review with meta-analysis,” The international journal of sports physical therapy, vol. 2018, nr. 13, p. 10, 2018.
- E. Kemler, M. Krist, I. van de Port, A. Hoes, G. de Wit en F. Backx, „Economic evaluation of a soft ankle brace compared to tape in acute lateral ankle ligamentous sprains,” Clinical research on foot & ankle, vol. 2016, nr. 4, p. 8, 2016.
- F. Fatoye en C. Haigh, „The cost-effectiveness of semi-rigid ankle brace to facilitate return to work following first-time acute ankle sprains.,” Journal of clinical nursing, vol.
2016, nr. 25, 2016. - E. Hall, J. Simon en C. Docherty, „Using ankle bracing and taping to decrease range of motion and velocity during inversion pertubation while walking,” Journal of athletic training, vol. 2016, nr. 51, p. 8, 2016.
- T. Mickel, C. Bottoni, G. Tsuji, K. Chang, L. Baum en K. Tokushige, „Prophylactic bracing versus taping fort he prevention of ankle sprains in high school athletes: A prospective, randomised trial,” The Journal of Foot & Ankle Surgery, vol. 2006, nr. 45, p. 7, 2006.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.