In Nederland zijn er bijna 2 miljoen mensen met Reuma. 68% Daarvan ondervindt enige tot zeer veel beperkingen in het dagelijks functioneren (bron Nivel). Dit kan komen door pijn, verminderde mobiliteit of vermoeidheid. Door het toepassen van de juiste reuma hulpmiddelen kunt u pijn en vermoeidheid verminderen en uw mobiliteit en functioneren verbeteren.
De onderstaande reuma hulpmiddelen zijn een specifieke selectie uit het brede assortiment hulpmiddelen van Orthocor. De producten kenmerken zich door hun brede inzetbaarheid, hoogwaardige kwaliteit en effectiviteit. Ze zijn geschikt voor reumatische aandoeningen waarvan u in de dagelijkse activiteiten hinder ondervindt. Krachtverlies, gewrichtspijn, irritatie, vermoeidheid en vochtophoping zijn een aantal klachten waarvoor een hulpmiddel de oplossing kan bieden.
De reuma hulpmiddelen bieden u dus een effectieve ondersteuning, houden u dagelijks actief en verminderen pijn. De hulpmiddelen zijn altijd snel leverbaar. Zo heeft u de oplossing voor uw probleem snel in huis!
Reuma Hulpmiddelen Overzicht
Om een duidelijk overzicht te krijgen hebben wij de hulpmiddelen gerangschikt op basis van de onderstaande onderwerpen.
- Aankleden
- Spalken, braces en bandages
- Eten en drinken
- Badkamer en Toilet
- Medicijnen
- Huishoudelijke Hulpmiddelen
- Loophulpmiddelen
- Creatief bezig zijn
- Lezen
- Tuinieren
Aankleden
Knoopjes, risten, veters zijn enkele onderdelen van kleding die erg moeilijk te gebruiken zijn door mensen met reuma. De onderstaande reuma hulpmiddelen voor aankleden helpen om kleding makkelijker en zonder pijn aan en uit te trekken.
Kousen aantrekken
De kousen aantrekhulp houdt de therapeutische kous (steunkous) wijd open, zodat u de voet er makkelijk in kan steken. Door de zijkanten van het frame omhoog te trekken zal de kous zichzelf afrollen en om het been vormen.
Kousen uittrekken
De Flex-M steunkousen uittrekker is een handzaam en eenvoudig te gebruiken hulpmiddel om steunkousen, op ieder gewenst moment zelfstandig uit te trekken.
Kousen aan- en uittrekken
Wanneer u moeite hebt met zowel het aan- als uittrekken van uw steunkousen dan is de Steve een oplossing. Het is een aantrekhulp en uittrekhulp in 1 handig apparaat.
Sokkenaantrekker
De sokkenaantrekker werkt volgens hetzelfde principe als het kousenaantrekframe, maar is gericht op standaard sokken niet op therapeutische kousen. Vaak dient het ook als hulpmiddel na een heupoperatie.
Aankleedstok
Een aankleedstok stelt mensen, met een beperkte functie van de handen, armen en / of schouders, in staat om zich aan te kleden.
Elastische schoenveters
Geschikt wanneer u moeite hebt met het strikken van veters of wanneer voorover buigen moeizaam gaat.
De elastische veters zorgen ervoor dat u zonder moeite in uw schoen stapt.
Schoenlepel met veermechaniek
Deze verlengde schoenlepel met veer zorgt voor minder bukken en u hoeft minder kracht te zetten om de schoenen aan te trekken. Gemaakt van verchroomd staal en voorzien van een handvat met draaglus.
Spalken, Braces & Bandages
Het gebruik van spalken bij reuma kan, volgens de literatuur, pijn voorkomen en de gewrichtsfunctie verbeteren. Er zijn rust-spalken en werk-spalken. Rust-spalken zorg voor een volledige immobilisatie van het gewricht en worden hierom meestal in de nacht gedragen. Een werk-spalk neigt vaak meer naar een brace, omdat deze meer bewegingsvrijheid geeft. Er zijn bijvoorbeeld speciale reuma braces voor de knie, enkel en elleboog. De volgende twee spalken worden veel gebuikt bij reuma aan de pols.
- Ligaflex Manu Pols/Duimbrace: Spalk voor de immobilisatie en ondersteuning van de pols en duim. Het innovatieve systeem met een dubbele riem versterkt de immobilisatie van de polsen en vereenvoudigt het instellen van de druk.
Ademend materiaal (3D tricot) voor een groter comfort. De radiotransparante en vervormbare baleinen lopen via de onderarm tot in de handpalm voor extra ondersteuning. - Ligaflex Classic Polsbrace: Deze polsspalk is vergelijkbaar met de Ligaflex Manu, maar heeft geen duimondersteuning.
Reuma Handschoen
Bij reuma in de handen kan ook een reuma handschoen zorgen voor pijnverlichting. Deze handschoen werkt als een bandage en geeft ondersteuning en warmte aan de gewrichten. Daarnaast zorgt het voor een betere bloeddoorstroming.
Reuma Hulpmiddelen bij Eten en Drinken
Reuma hulpmiddelen voor eten & drinken zijn gericht als oplossing voor een beperkte hand-, pols- en/of armfunctie. Zelfstandig eten en eten klaar maken blijft hierdoor mogelijk. Er zijn ook andere reuma hulpmiddelen voor de keuken, bijvoorbeeld om schoon te maken, deze staan in de paragraaf Huishoudelijk.
Antislip Bestek
Dit anti slip bestek is voorzien van dikke taps toelopende handvatten. Daarnaast zijn de handvatten zijn gemaakt van antislip materiaal. Zodat u minder kracht nodig hebt om het bestek goed vast te houden.
Gebogen, krom en gehoekt bestek
De hoeveelheid kracht die u nodig hebt om bestek goed te gebruiken is afhankelijk van de positionering van uw hand. Wanneer u bestek in een rechte hoek vasthoudt is de minste kracht nodig. Ook hoeven gewrichten hierdoor geen buiging te maken. Door het handvat gehoekt of gebogen te maken is het mogelijk om op deze manier bestek te hanteren. Een mes met gehoekt handvat is beschikbaar in elk type mes, van brood- tot vleesmes. Daarnaast zijn onderdelen van het bovenstaande anti slip bestek, zoals de lepel en vork, in de gewenste stand buigbaar.
Openers
Om een pot, bakje of fles te openen is vaak veel kracht nodig. Openers zijn daarom een handige reuma hulpmiddelen. Zodat u met minder kracht een pot of fles kan openen. Enkele soorten openers zijn:
- Anti slip Flesopener; door het antislip materiaal hoeft u minder hard in de deksel of dop te knijpen om grip te houden.
- Opener speciaal ontwikkeld voor blikken met ringsluiting. De opener haakt u onder het lipje of ring, waarna de deksel gemakkelijk opengetrokken kan worden.
- Automatische openers; een elektrische potopener maakt zonder enige inspanning potten openen.
Antislip matten
Met een antislip placemat voorkomt u dat voorwerpen wegglijden. U kunt deze bijvoorbeeld onder uw bord leggen, zodat het eten met 1 hand makkelijker is. Ook worden deze matten vaak onder een pot of fles gelegd tijdens het openen, zodat deze niet wegglijdt.
Snijplank
Een snijplank die in deze situatie geschikt is moet zowel zelf vastliggen en zorgen dat het eten op de plank vast ligt. Een Zweedse fixeerplank heeft zuignappen aan de onderzijde zodat de plank vast ligt. En daarnaast pinnen en een klem waardoor het voedsel dat u wilt snijden op zijn plaats blijft. De Steady snijplank ligt vast op de hoekrand van het aanrechtblad en heeft opstaande noppen zodat het eten niet wegglijdt.
Borden
Een bord met een opstaande rand en antislip onderzijde is gemakkelijk als u maar één hand kan gebruiken. Het is ook mogelijk om een bestaand bord te voorzien van een bordrand.
Bekers
Heeft u moeite met drinken? Er zijn aangepaste bekers met een groot oor, twee oren of juist geen oren, waardoor u deze beter kunt vasthouden. Ook zijn er schuine bekers zoals de Handycup, waardoor u de nek en het hoofd niet hoeft te buigen om te drinken. Een beker met een neusuitsparing of draaibaar handvat kan in deze situatie ook handig zijn.
Badkamer en Toilet
Ook in het bad, douche of op het toilet kan reuma vervelende situaties veroorzaken. In deze paragraaf vertellen wij meer over de verschillende oplossingen om veilig en zelfstandig gebruik te maken van de badkamer en het toilet.
Douche
Wanneer lang staan een probleem is, kunt u door middel van een douchekruk, douchestoel of opklapbaar houten douchezitje zittend douchen. Ook zorgt een antislip douchemat voor extra veiligheid.
Bad
Heeft u moeite om in en uit het bad te komen? Gebruik een badplank die je over het bad legt om op te zitten en zo in of uit bad te stappen. Ook zorgt een antislip badmat voor extra veiligheid.
Toiletverhoger
Heeft u moeite met gaan zitten of opstaan omdat uw WC te laag is? Hiervoor zijn hoge toiletpotten verkrijgbaar, maar er bestaan ook losse toiletverhogers. Voordelen van een losse verhoger zijn:
- De prijs.
- Makkelijk mee te nemen als u bijvoorbeeld op reis gaat.
- Indien er ook mensen in huis zijn die juist een lager toilet nodig hebben kunt u de verhoger makkelijk verwijderen.
Afvegen en afdrogen
Heeft u moeite met het zelfstandig afvegen van de billen? Er bestaan toiletten met een ingebouwde douche en droogvoorziening. Ook zijn er losse brillen met dit systeem verkrijgbaar. Daarnaast kunt u gebruik van een afveeghulp zoals een toiletpapierptang. Hiermee kunt u zichzelf vanaf de voorzijde reinigen.
Washulpen
Lukt het wassen van uw rug of voeten niet goed? Gebruik een gebogen badborstel op steel om zonder een grote schouder- en armbeweging uw rug te wassen. Daarnaast is er ook een voetenwashulp wanneer het moeilijk is om tot uw voeten te reiken.
Wandgrepen
Wandgrepen zorgen voor stabiliteit en minder belasting van uw gewrichten. Wanneer u reuma in de handen hebt, dan ontlasten ergonomisch gevormde wandgrepen met antislip materiaal uw handen het meest. U kunt zowel kiezen tussen vaste wandbeugels als wandbeugels zonder boren en schroeven.
Medicijnen
Omdat de meeste reumatische aandoening met medicijnen behandeld worden is de kans groot dat u hiermee te maken krijgt. Er zijn diverse reuma hulpmiddelen voor medicijnen. Deze zijn gericht op tijdige inname, dosering en het bewerken van de medicijnen.
Medicijndoosjes
Medicijndoosjes zijn niet allen ahndig om medicijnen op te bergen en mee te nemen. Maar ook om overzicht te houden wanneer, welke en hoeveel medicijnen u in moet nemen. Er is bijvoorbeeld een pillendoos voor 7 dagen. Zodat u per dag en dagdeel van de week weet welke medicijnen u in moet nemen.
Pillensplijter en Pillenvergruizer
Voor het splijten en verguizen van pillen is vaak veel kracht van de hand vereist. Om dit makkelijk te maken zijn er de volgende twee hulpmiddelen:
- Pillensplijter: Het medicament plaatst u in de uitsparing en sluit het deksel. Een dun stalen mesje splijt dan het medicijn in 2 delen. Het voorste vakje is ook geschikt als pillendoosje.
- Pillenvergruizer: Door te draaien aan het bovenste deel op de vergruizer, wordt het medicament vergruisd tot poeder. Het onderste gedeelte kan gebruikt worden als drinkbekertje of pillendoosje.
Huishoudelijke hulpmiddelen voor Reuma
Huishoudelijke taken vereisen vaak veel kracht. Daarnaast zijn er ook moeilijk bereikbare plekken in een huis. De onderstaande hulpmiddelen zijn handig voor schoonmaken, wassen en opruimen.
Grote wasknijpers
Een groot model wasknijper voor mensen met reuma. De grote wasknijper is speciaal ontwikkeld zodat de knijpfunctie niet meer nodig is.
Spoelborstel
Een spoelborstel maak glazen afwassen makkelijker en sneller. De zuignappen onder de spoelborstel zorgen ervoor dat deze niet wegschuift.
Handveger & blik met lange steel
Door de lange steel hoeft u niet meer te bukken om de vloer aan te vegen en het vuil op te rapen.
Wringer
Een handwringer (doekjeswringer) is een veel gebruikt hulpmiddel door mensen met reuma of andere handklachten. Hiermee kunt u met minimale inspanning uw vaatdoekjes of werkdoekjes uitwringen. Er zijn twee soorten:
- Wringer voor plaatsing in de wasbak.
- Wringer op een emmer zodat u op elke plek in huis een wringer bij de hand hebt tijdens het schoonmaken.
Grijpstok
Met een grijper of grijpstok kunt u makkelijker voorwerpen pakken die ver weg liggen. Bijvoorbeeld een beker op de bovenste plank van een kastje of sleutels die op de grond zijn gevallen. U hoeft hierdoor niet bukken of moeilijke armbewegingen te maken. Het helpt dus om uw gerichten te ontlasten.
Loophulpmiddelen
Als u Reuma hebt is bewegen misschien het laatste wat u wilt. Maar dagelijks bewegen en oefenen is belangrijk om uw gewrichten zo goed mogelijk te blijven gebruiken. Door te bewegen blijven uw spieren ontwikkeld. De spieren om het gewricht zorgen voor ondersteuning zodat het meer kan verdagen, minder stijf is en minder pijn doet.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 44% van de mensen met reumatoïde artritis en artrose een loophulpmiddel gebruiken. U kunt hierbij denken aan een rollator, loopkrukken, wandelstok of looprek. Loophulpmiddelen ontlasten het lichaam waardoor pijn te voorkomen of te verminderen is. Een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u eventueel begeleiden bij het oefenen en goed gebruik.
Ook zijn er loophulpmiddelen die specifieke aanpassing hebben gekregen voor mensen met reuma. Zo kan een wandelstok met anatomisch handvat de druk op de hand verdelen. Waardoor het leunen op de stok minder pijnlijk is.
Creatief bezig zijn
Door stijve gewrichten en spieren in de handen is het niet altijd makkelijk om creatief bezig te zijn. Vaak is het pijnlijk zijn om iets vast te pakken. Voornamelijk dunne voorwerpen zoals een naald, pen of potlood. Om te zorgen dat uw handen zo min mogelijk kracht hoeven uit te voeren tijdens deze activiteiten zijn er de volgende hulpmiddelen.
Penverdikker
Door uw pen, potlood of stift te voorzien van een penverdikker hoeft u hierop minder druk uit te oefenen. Waardoor u onnodige kracht op de gewrichten en spieren voorkomt.
Naalden
Een ergonomische haaknaald is speciaal ontwikkeld voor mensen met reuma, artrose, fybromyalgie en RSI.
Ook zijn er naald en draad doorvoer hulpmiddelen voor personen met een beperkte handfunctie. Hierdoor wordt het weer eenvoudig om een draad door de naald te halen.
Lusschaar
Omdat u niet alleen de vingers maar de gehele hand gebruikt om te knippen, vereist een lusschaar weinig kracht. Hierdoor is dit product heel geschikt voor mensen met reuma in de vingers.
Hulpmiddelen bij het lezen
Boekenstandaad
Kunt u door reuma in de handen geen boek meer open houden? Dan kunt u een boekenstandaard gebruiken. Deze is kantelbaar en de leeshoek is instelbaar. Daarnaast is de standaard opvouwbaar, zodat u hem gemakkelijk kunt meenemen.
Leestafel
Een stoelleestafel is een grotere en kostbare ingreep ten opzichte van een boekenstandaard. Maar het geeft meer stabiliteit en de tafel kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor handwerk. Heeft u ook moeite met opstaan dan is de sta op hulp met tafeltje een handige oplossing.
Loepen
Speciaal voor mensen met weinig kracht in de handen zijn er lichtgewicht leesvensters. Ook een vergrootglas aan een nekkoord, zodat u deze niet vast hoeft te houden is een fijn hulpmiddel.
Reuma hulpmiddelen voor in de Tuin
Als laatst behandelen wij reuma hulpmiddelen voor gebruik in de tuin. Vaak verwacht men niet dat ook er aangepaste tuingereedschappen zijn. Maar er zijn hulpmiddelen producenten die complete aangepaste tuingereedschapsets hebben ontwikkeld. De ergonomisch verantwoorde tuingereedschappen zijn voornamelijk gericht op het verminderen van kracht die moet worden uitgeoefend.
Armondersteuning
Comfortabeler tuinieren is mogelijk dankzij een armondersteuning. De steun plaatst u op de achterkant van het tuingereedschap. De kracht komt hierdoor meer op de arm, waardoor handen en polsen minder belast worden.
Kniesteun met armsteunen
Een kniesteun met armsteunen zorgt ervoor dat u comfortabel op uw knieën kan zitten. Maar ook makkelijk overeind kan komen.
Handgreep Steel
Zoals ook aangegeven bij het gebogen bestek, komt er minimale kracht op de gewrichten wanneer u iets in een rechte hoek vasthoudt. Bij het vasthouden van een steel is dit niet mogelijk en moet de pols gebogen worden. Door ergonomisch handgrepen op de steel te monteren kunt u de steel, met minder kracht, beter vast houden. De handgrepen zijn eenvoudig te bevestigen op een ronde steel. Zoals schoppen, schoffels, bezems, sneeuwruimers en zwabbers. U kunt kiezen tussen een T Handgreep en een D Handgreep.
Heeft u nog aanbevelingen of tips die wij niet opgenomen hebben in het bovenstaande overzicht? Laat dan via het onderstaande formulier een reactie achter.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
mijn moeder heeft reumatische klachten aan haar handen waardoor ze haar handen vrijwel niet meer gebruiken kan en nu zijn we opzoek naar een telefoon waarmee ze zelfstandig bellen kan, ze zit in een verzorgingstehuis, maar de telefoon oppakken , zelf bellen en zelfs vasthouden bij haar oor is niet mogelijk, graag tips waar ik een soort van handsfree telefoon kan vinden met MAEKKELIJKE !!!!!!!!! bediening
Telefoon op tafel leggen en haar het speaker knopje leren gebruiken. Bij ons gaf de Memory Lane (te leen via thuiszorg) ook uitkomst. Heel eenvoudig te bedienen en dan gezellig beeldbellen via de app.
De rollator van mijn vrouw heeft handvatten nodig die enigszins zacht zijn, niet keihard, omdat ze reuma in haar handen heeft. De wielen zijn keihard waardoor van de weg trillingen worden overgebracht en een zachter handvat wenselijk zou zijn om enigszins demping te krijgen. Bestaan dergelijke handvatten?
Ik zoek een stofzuiger. Ik heb geen kracht in mijn handen en kan de steel van een gewone stofzuiger niet losmaken. De huidige stofzuigers hebben allemaal een steel die met een soort klem vastzit.
Mijn naam is Raymond en ik zoek voor een goede vriendin die last van reuma heeft in haar arm ze gebruikt alles nog analoog ,heeft geen digitale toestellen en gebruikt een oude telefoon ze heeft moeite de hoorn van de telefoon lang vast te houden ,heeft iemand hier een oplossing voor ? Graag serieuze informatie .
zie mijn graag informatie bij redactie van deze website
Zijn er hulpmiddelen om flessen open te krijgen waarbij je zowel de zijkanten van de dop in moet knijpen en meteen draaien om deze te openen?
Ik krijg dit niet meer voor elkaar.