Een tranferplank (ook wel glijplank genoemd) is geschikt om transfers te maken, voornamelijk tussen rolstoel, bed, douchestoel en auto. Het is geschikt voor gebruikers die een goede zitbalans hebben, sterk zijn in hun armen, maar niet (even) kunnen staan. Transferplank gebruik is daarom met name bedoeld voor zelfstandig gebruik.
Indien de gebruiker de transfer met een transferplank niet zelfstandig kan, is de handeling meestal ook voor de verzorgende te zwaar en dient er een andere transferhulp te worden gebruikt, zoals een tillift of een Etac Turner Transferhulp.
Naast een grotere mate van zelfstandigheid voor de gebruiker, zorgt een transferplank in de zorg ook voor meer arbeidsproductiviteit. Omdat het de inzet van een zorgverlener overbodig maakt, waardoor tijd wordt bespaard.
Stappenplan Gebruik Tranferplank Zit-Zit
Dit stappenplan gaat uit van de transfersituatie: bed naar rolstoel.
- Zet het bed gelijk of iets hoger dan de zitting. Dan beweegt de u met de zwaartekracht mee.
- Zet de rolstoel op de rem en verwijder de zijsteun.
- Sommige gebruikers plaatsen eerste hun voeten op de grond (denk aan goede schoenen) anderen werken vanuit zit op bed. Door een beetje te wiebelen of te kantelen komt de glijplank onder het zitvlak.
- Zorg dat de plank goed gesteund over zowel het bed als (rol)stoel ligt en dus niet eraf dreigt te vallen of een te grote afstand moet overbruggen. De plank moet ook niet te ver naar voren liggen.
- Steun met 1 hand op het matras en met de andere hand op de zitting van rolstoel. Schuif nu stapje voor stapje over de transferplank. Pak de zijsteun van de rolstoel, zodra u erbij kan. Als de voeten op de grond staan, volg de beweging van uw voeten.
- De glijplank wordt aan de andere zijde weer verwijderd door lichtjes te wiebelen of te kantelen en de plank met een licht draaiende beweging te verwijderen. tenslotte worden de zij- en beensteunen van de rolstoel weer aangebracht.
Aandachtspunten Gebruik Tranferplank
- Volg altijd de gebruiksaanwijzing van een hulpmiddel en hou die bij de hand. Niet alleen de gebruiksaanwijzing van de transferplank, maar ook die van de (rol)stoel en het bed.
- Leg afspraken vast op een transferprotocol en werk met goed onderhouden hulpmiddelen
- Transferplanken zijn in diverse maten (zowel lengte als breedte) en vormen leverbaar leverbaar. Zorgt voor een transferplank die het beste aansluit bij uw situatie. Bijvoorbeeld een gebogen glijplank, zoals de transferplank banaan, maakt mogelijk dat u de rolstoel niet recht tegen over het bed hoeft te zetten, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de transfer.
- De maximale belastbaarheid erg belangrijk dit varieert per type, tussen de 100 en 250 kilogram.
- Ook zijn er transferplanken met een uitsparing, zodat de deze goed is vast te pakken tijdens de transfer. Maar ook handig is oom de plank ergens mee naar toe te nemen.
Naast een uitsparing voor de handen, zijn er ook planken voorzien van een uitsparing ten behoeve van het rolstoelwiel waardoor een betere positionering en stabiliteit gewaarborgd is. - Een anti-slip onderzijde voorkomt wegglijden van de transferplank
- Een gladde bovenzijde vereenvoudigt de glijdende transfer. Eventueel de transferplank gebruiken in combinatie met een glijmat, welke met klittenband aan de plank bevestigd kan worden. Dit geeft een nog lagere wrijving tussen de persoon en de transferplank, voor een beter glijfunctie.
Glijplank Gebruik in Beeld
Uitleg glijplank
Van Zit naar Zit
Met voetensteun
Zonder Voetensteun
Extra Voorbeelden
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.