Wanneer men last heeft van de gewrichten of het coördinatievermogen, kan het gebruik van aangepast bestek een oplossing bieden. Daarnaast is ook mogelijk om aangepaste borden te gebruiken, als aanvulling op het aangepaste bestek.
Aangepaste Borden Overzicht
Verhoogde Rand
Aangepaste Borden met een verhoogde of opstaande rand zijn geschikt voor mensen die last hebben van hun polsgewrichten of die moeite hebben met hun coördinatievermogen. Het bord met opstaande rand maakt het gemakkelijker om het eten op het bestek te schuiven en voorkomt dat het eten van het bord valt. Door de vork of lepel naar één zijde van het bord te schuiven, schept men het eten zo op het bestek, omdat de opstaande rand het eten tegenhoudt. Er zijn borden die een verhoogde rand hebben om de hele omtrek van het bord, maar er zijn ook borden die gedeeltelijk een hoge rand hebben.
Wil men liever zijn eigen bord blijven gebruiken, maar wel het gemak ervaren van een opstaande rand, dan kan men een bordrand gebruiken. De kunststof bordrand kan men op de rand van het bord klemmen. De rand maakt het gemakkelijk om het eten op het bestek te schuiven.
Anti-slip
Wanneer het aangepaste bord, naast een opstaande rand, ook een antislip onderzijde heeft, of gebruikt wordt in combinatie met een antisliponderlegger, is het ook geschikt voor mensen die maar één hand kunnen gebruiken. Het bord met antislip onderzijde zorgt ervoor dat het niet weg kan schuiven tijdens het eten. Heeft het bord geen antislip onderzijde, dan kan men een antisliponderlegger of antislip placemat gebruiken. De onderlegger heeft dezelfde antislip werking, waardoor het bord tijdens gebruik niet weg kan schuiven.
Warm houden
Soms kan het eten op een bord snel koud worden, doordat men wat langzamer eet. Door het gebruik van een speciaal warmhoudbord, kan men het eten op het bord langer warm houden. Onder het bord bevindt zich een reservoir wat men met behulp van een trechter kan vullen met warm water. Het water wat men in het reservoir schenkt, mag niet koken. Tevens heeft het bord een deksel, waardoor men het eten in het bord kan afdekken.
Alzheimer
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met de ziekte van Alzheimer zelfstandig 25% meer eten en 84% meer drinken, bij het gebruik van Alzheimer servies in een opvallende rode kleur. Het Alzheimer servies bestaat uit diverse aangepaste borden, bekers en bestek met een dieprode kleur.
vakverdeling
Als laatste is er een bord met vakverdeling om het eten gescheiden te houden. Daarnaast heeft het opstaande randen die ideaal zijn om eten tegenaan te schuiven. Zodat het eten op het bestek kan worden gebracht.
Wilt u meer informatie en producten zien betreffend aangepaste borden, bekijk dan ons assortiment hulpmiddelen bij eten en drinken.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.