Onderzoekers van het Erasmus MC gaan een volautomatisch billenbeschermend zitkussen testen, de I-Padd. Het kussen is bedoeld voor mensen die langdurig in een rolstoel zitten. Het rolstoelkussen moet hun beschermen tegen decubituswonden.
I-Padd: Intelligent Personal Anti Decubitus Device
De merknaam van de uitvinding is I-Padd. Dit staat voor Intelligent Personal Anti Decubitus Device. In het nieuwe type kussen zitten ingebouwde sensoren die voortdurend de druk op het zitvlak meten. Als de druk op een plek te groot is, neemt het kussen een andere vorm aan zodat de zitdruk evenredig over de twee billen van de rolstoelgebruiker wordt verdeeld.
Gezonde vrijwilligers hebben het kussen al uitgeprobeerd. Binnenkort zijn patiënten van een revalidatiecentrum aan de beurt. (Bron – Zorgvisie)
Er is bijvoorbeeld al een traagschuim rolstoelkussen dat is ontworpen om het comfort en de drukverdeling te verbeteren bij patiënten die voor langere periodes moeten zitten. Dit wordt ook wel een anti decubitus kussen genoemd.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
is dit kussen nog in gebruik of is er een vervolgversie van gemaakt? waar kan ik dit vinden?
De laatste berichtgeving over dit kussens komt uit 2014 waar het besproken is op het Landelijk Decubitus Nederland Congres.
Begonnen onder de werknaam ‘team I-PADD’ (Intelligent Personal Anti Decubitus Device) is een werkgroep van mensen uit uiteenlopende vakgebieden een aantal jaren aan het werk om vorm te geven aan de ontwikkeling van een nieuw zitkussen. Een zitkussen dat de naam Qumulus heeft gekregen.
Het idee voor dit innovatief zitkussen is ontwikkeld door Hans Voorwinde en Wim Tinke, en is in samenwerking met de TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam doorontwikkeld. Het geoctrooieerd bewegingssysteem en de ingebouwde intelligentie schijnen een nieuw licht op de mogelijkheid tot preventie van decubitus.
Hechte samenwerking tussen de uiteenlopende disciplines wordt in dit project manifest.
Denk-en maakindustrie maken in deze samenwerking de realisatie van Qumulus mogelijk. Zo geeft medische kennis richting aan technologische uitwerking, en maakt bijvoorbeeld 3D printing praktische realisatie van prototypes mogelijk.
De gekozen woorden voor de titel van dit congres passen goed bij de ervaringen die het I-PADD team in de afgelopen jaren heeft opgedaan; enthousiasme, ervaring, evidence based en efficiency. Een aantal kan nog worden toegevoegd: doorzetten, waarom, geloof, samen.