Schouder- en nekpijn zijn veel voorkomende klachten. Deze klachten kunnen plotseling zijn ontstaan of er langzaam zijn ingeslopen. Vaak gaat het om een onschuldige nekklachten en lijken deze een verband te hebben met hoe wij ons leven invullen. Ons werk, vrijetijdsinvulling en gedachten over bewegen bepalen hoe wij met ons lichaam omgaan. Hoe wij ons voelen. Een verkeerde slaaphouding, stress of een overbelasting kan ook een belangrijke rol spelen.
Bij aanhoudende nekklachten is het zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels, een geschikt hoofdkussen is belangrijk voor de juiste ondersteuning.
Bij aanhoudende nekklachten lijkt ons zenuwstelsel gevoeliger te worden voor prikkels. Vanzelfsprekende en normale bewegingen doen pijn en uw hoofd, nek en schouders worden gevoelig voor aanraking. Dit kan ook de reden zijn dat uw huidige hoofdkussen niet meer lekker ligt. Voor de oplossing van nekklachten moet gekeken worden naar manieren waarmee we het zenuwstelsel tot rust brengen. Dit kan door medicatie maar ook door kritisch te kijken naar hoe je leeft. Stress, werkhouding, roken, alcohol en eetgewoonten kunnen bijdragen aan een gevoeliger zenuwstelsel en dus pijn. Laat uw nekklachten analyseren door een professional en stel samen een behandelplan op.
Twee soorten nekpijn
Er zijn verschillende oorzaken van nekpijn, maar meestal vallen ze in twee categorieën in te delen:
- de mechanische oorzaken en;
- de degeneratieve (slijtage)
Andere, ernstigere oorzaken zijn reumatoïde artritis, nek artrose, botafwijkingen en ernstige traumata die de nekwervels of het ruggenmerg beschadigen. ‘Mechanische’ nekpijn komt zeer veel voor. Deze kan het gevolg zijn van minieme letsels of verrekte spieren of gewrichtsbanden (zoals bij een verstuikte enkel) in de nek, maar ook van een slechte houding (bijvoorbeeld bij mensen die bijna de hele dag gebogen achter hun bureau zitten). Meestal is de precieze oorzaak of de herkomst van de pijn niet bekend. Pijn als gevolg van slijtage van de wervels en de tussenwervelschijven komt vooral voor bij ouderen. Men gebruikt hiervoor wel de term ‘cervicale spondylose’.
Comfortabel slapen met een hoofdkussen?
Nektrauma kan letterlijk ontstaan in de slaap: het probleem kan het hoofdkussen zijn. De meeste mensen gaan in hun slaap wel eens verliggen, maar er zijn ook mensen die gedurende lange tijd in dezelfde houding liggen. Als nek en schouders dan niet goed worden ondersteund door het hoofdkussen, kan dit de spieren, de banden en de wervelkolom ernstig overbelasten.
Er zijn verschillende typen nekpijn kussens op de markt:
Een schuimrubberen kussen is tamelijk compact en veerkrachtig, het geeft weinig mee. Dit type kussen zal gespannen en vermoeide spieren weinig kans geven te ontspannen en het zal niet meevallen vlug een comfortabele houding te vinden. Bij het wakker worden zal de nek stijf zijn, doordat de slaper alsmaar in dezelfde houding is blijven liggen.
Een veren kussen is het duurst. Het is meestal veel zachter en minder ondersteunend dan een schuimrubberen kussen. Gedurende de slaap zal het hoofd steeds dieper zinken waardoor de nek steeds meer wordt uitgerekt met als gevolg pijn en stijfheid bij het ontwaken.
Een kussen gevuld met holle vezels of polyester/wol wordt waarschijnlijk het meest gebruikt. Mensen die allergisch zijn geven er vaak de voorkeur aan, omdat het materiaal hypoallergeen is. De vezels kunnen echter in enkele maanden tijd gecomprimeerd raken en hun veerkracht verliezen.
De meeste kussens zijn aan alle kanten even dik, zodat bij het omdraaien de ligging van het hoofd in verhouding tot de nek verslechtert. Daarbij komt dat iedereen weer een andere nekomvang en schouderwijdte heeft. Tot slot zou het ideaal zijn wanneer de dikte van een kussen in rugligging anders is dan bij zijligging. Vanwege deze vele praktische bezwaren hebben de fabrikanten een compromis bedacht: het semi- op maat gemaakte orthopedische kussen. Deze kussens zijn er in verschillende uitvoeringen. Vele ervan hebben een centrale kuil voor het hoofd. Het bezwaar daarvan is dat je de hele nacht op dezelfde manier moet blijven liggen; de meeste mensen veranderen in hun slaap echter voortdurend van houding. Daarom zijn zulke kussens vaak onderaan, ter hoogte van de nek, weer wat dikker gemaakt zodat de nek altijd steun krijgt, ongeacht de slaaphouding .
Werken ze?
De term ‘orthopedisch’ suggereert een gunstig effect op de gezondheid. Wel is er gelukkig genoeg onderzoek gedaan naar het nut van deze speciaal gevormde kussens. In een onderzoek werd met behulp van radiografie de nekwervels vergeleken van slapers op een gewoon kussen met slapers die een speciaal kussen gebruikten. Hierbij bleek dat de speciale kussens de optimale halscurve herstelden en tevens leidden tot een afname van nekpijn en ongemak in de slaap. Bij een ander onderzoek, met 91 patiënten met fibromyalgie en 60 patiënten die onlangs die diagnose hadden gekregen, allemaal met nekpijn, bleek dat na anderhalf jaar gebruik van een speciaal halsondersteunend kussen respectievelijk 63 en 84 procent significant minder nekpijn had. Ten slotte is er een klein onderzoek geweest waarin drie soorten kussens werden vergeleken op intensiteit van de pijn, verlichting van de pijn, kwaliteit van de slaap, belemmering van dagelijkse activiteiten (vanwege nekpijn) en algehele tevredenheid van mensen met lichte nekklachten. De conclusie luidde dat de pijn significant kan afnemen en de slaap kan verbeteren als iemand een goed kussen voor zichzelf vindt, maar dat eventuele handicaps/invaliditeit niet verdwijnen.
Welk hoofdkussen?
Het is duidelijk dat niet voor ieder mens hetzelfde kussen het beste is. Overweegt u een orthopedisch hoofdkussen aan te schaffen? Een orthopedisch kussen kan behoorlijk duur zijn: reden genoeg om er serieus werk van te maken. Zorg dat het kussen steun biedt op een manier die past bij uw slaaphouding. Koop bijvoorbeeld niet een te dik kussen wanneer u op uw rug slaapt. Slaapt u op uw zij, dan is het vooral van belang dat het kussen achter uw nek veel steun geeft. Vaak is er een verband tussen nekpijn en rugpijn. Een geweldig kussen met een slecht matras zal dus niet veel resultaat geven. Het best kunt u kussen en matras samen beschouwen als een ‘slaapsysteem’. Samen moeten ze het hele lichaam ondersteunen.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
Ik had geen idee dat nektrauma in de slaap kan ontstaan! Mijn nek doet constant pijn, en ik weet niet wat de oorzaak is. Ik probeer mijn hoofdkussen te vervangen, en als het niet helpt, ga ik naar een professionele fysiotherapeut om de oorzaak van mijn nekpijn te bepalen.
Hallo Tim,
Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het gebruik van een goed hoofdkussen om nekpijn te bestrijden. Als ervaringsdeskundige op het gebied van ergonomie en slaapcomfort, ben ik onder de indruk van de gedetailleerde uiteenzetting over hoe nekpijn kan worden verlicht door de juiste keuze van een kussen. Jouw analyse van de verschillende soorten kussens en hoe deze het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden, sluit nauw aan bij mijn eigen bevindingen en advies dat ik aan anderen geef.
Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!
Vriendelijke groeten,
Martijn