Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een orthese en een prothese. Om deze vraag te beantwoorden, zetten wij in dit artikel met voorbeelden beide begrippen uiteen.
Prothese
Een prothese vervangt een lichaamsdeel. Na amputatie kan een prothese nodig zijn om een cliënt weer in beweging te krijgen. Orthopedisch instrumentmakers hebben de kennis en kunde in huis om een passende oplossing te vinden voor iedere cliënt. Meestal is een prothese maatwerk, omdat ieder mens nou eenmaal uniek is.
Voorbeelden van protheses
Bovenbeenprothese
Een bovenbeenprothese bestaat uit een koker waarin de stomp word gestabiliseerd. Daaronder komt de protheseknie, hiermee kan men bepalen hoe stabiel de prothese moet worden. Via een buis van titanium of aluminium komen we uiteindelijk bij de prothesevoet. Hiervan zijn veel verschillende modellen leverbaar. De orthopedisch instrumentmaker zoekt samen met de gebruiker naar de beste combinatie.
Onderbeenprothese
Dit is de meest voorkomende amputatie. Vaak zien we dit bij mensen die vaatproblemen hebben. Er zijn veel verschillende oplossingen mogelijk, een orthopedisch instrumentmaker kan u hierin adviseren. Bij een onderbeenprothese werkt het net als bij een bovenbeenprothese. De drager heeft nu alleen zijn knie nog en heeft daar dus geen voorziening voor nodig.
Armprothese
Bij armprotheses kan men kiezen uit functioneel of cosmetisch. Zoveel mogelijk combineren van beide eigenschappen heeft meestal de voorkeur. Maar technisch is dat soms moeilijk. Toch zijn er veel mogelijkheden. De gebruiker en de orthopedisch instrumentmaker kijken samen naar de eisen, wensen en mogelijkheden om vervolgens een passend hulpmiddel te maken.
Orthese
Een orthese ondersteunt, corrigeert of beschermt een lichaamsdeel. In samenwerking met arts en cliënt kiest de deskundige instrumentmaker een passende orthese, zoals voet- en kniespalken en korsetten. Als er geen pasklare orthese te vinden is, kan er een op maat worden gemaakt.
Voorbeelden van ortheses
Enkel-voetorthese
Enkel-voetorthesen kunnen worden gebruikt om klompvoeten bij kinderen te corrigeren. Volwassenen gebruiken ze bijvoorbeeld bij een klapvoet of voor ondersteuning. Voor mensen met hielspoorproblemen of een ontsteking aan de onderkant van de hiel (plantaire fasciitis) heeft Orthocor een Nacht Spalk.
Knieorthese
Een knieorthese kan corrigeren of stabiliseren. Bijvoorbeeld wanneer u uw voorste kruisbanden heeft gescheurd of knieklachten heeft door artrose.
Korsetten
Korsetten worden gebruikt ter ondersteuning van de wervelkolom voor bijvoorbeeld mensen met osteoporose. Een licht elastisch orthopedisch korset kan een uitkomst zijn bij minder ernstige rugklachten.
Boston brace
Dit kunststoffen korset dient om de verkromming van de wervelkolom te remmen bij kinderen in de groei. Bijvoorbeeld bij scoliose. Zolang het kind groeit, kunnen verkromming en draaiing toenemen. Daarom moet de brace gedragen worden tot het skelet is uitgegroeid. In ieder geval ‘s nachts, want dan vindt de meeste groei plaats.
Spreidbroek
Heupdysplasie is een aangeboren afwijking aan het heupgewricht. De heupkom is niet diep genoeg, waardoor de kop van de heup er niet goed in past. De behandelend arts kan bij heupdysplasie en heupluxatie een spreidbroek adviseren.
Door het dragen van een spreidbroek ontstaat druk van de kop van het dijbeen op de heupkom. Dit geeft een groeiprikkel waardoor de te vlakke heupkom een beter dak gaat vormen boven de kop.
Er zijn diverse soorten spreidmiddelen, zoals een spreidkussen, pawlik-bandage, campspreider, dynamische spreider volgens dr. Visser, hilgenreiner en gipsbroek.

Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
Bedankt voor het delen van deze informatie en verschillen tussen een prothese en orthese. Zo wist ik niet dat een orthese een lichaamsdeel enkel corrigeert, beschermt of ondersteunt. Vind het overigens goed om te zien dat er zoveel hulpmiddelen bestaan vandaag de dag.