In de medische richtlijn voor huisartsen staat dat enkelbandletsel gedurende zes weken behandeld moet worden met tape. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat een enkelbrace even effectief is als tape.
Gebruiksvriendelijke enkelbrace net zo effectief als enkeltape
Hoogleraar sportgeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) Frank Backx vergeleek het effect van een enkelbrace met een enkeltape in een wetenschappelijk onderzoek. Aanleiding voor zijn onderzoek waren vragen uit het veld van sporters en sportartsen of een brace net zo goed helpt bij een acuut enkelbandletsel als tape. Zij gebruikten enkelbraces allang niet meer uitsluitend preventief, zoals de medische richtlijn voorschrijft.
Backx concludeerde dat beide behandelmethoden even effectief zijn als je kijkt naar de restklachten of het opnieuw optreden van bandletsel aan dezelfde enkel. Bij beide therapieën heeft ongeveer een kwart na een jaar nog steeds restklachten en bij 15% van de patiënten is het letsel teruggekeerd. Sporthoogleraar Backx ziet wel verschillen in het gebruiksgemak: een brace kan bijvoorbeeld af tijdens het douchen, tape niet. Een patiënt is met een brace ook niet afhankelijk van een zorgverlener die de tape moet aanbrengen.
Een brace wordt in de regel nog niet vergoed door de zorgverzekeraars, tape wel. Er wordt gewerkt aan een nieuwe richtlijn.
600.000 blessures
Sportblessures komen in Nederland naar schatting 3,5 miljoen keer per jaar voor. Jaarlijks komen er zo’n 600.000 enkelblessures bij de huisarts. Dat is de helft van het totale aantal enkelverzwikkingen per jaar in ons land; van licht tot ernstig. “De enkel is anatomisch een kwetsbaar gewricht”, aldus Backx. “De spieren moeten rondom de enkel het zware werk doen, maar de spierbelasting is in de loop der jaren minder geworden. Kinderen zijn minder buiten gaan spelen en daardoor motorisch minder vaardig geworden. En als ze sporten gebeurt dat niet altijd op volwaardig schoeisel. Dit levert zwakkere enkelspieren op en meer verzwikkingen. Een brace is dan weliswaar geen wondermiddel, maar helpt wel bij het op de juiste manier bewegen. De conditie van je spier opbouwen moet je nog altijd zelf doen. Het is overigens een misverstand dat het gebruik van enkelbraces leidt tot verslapping van de enkelspieren.”
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.